2024. gada 2. maijs
A- A A+
Viegli lasīt

Līdz 7. maijam turpinās pieteikšanās līdzfinansējuma saņemšanai nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes, kanalizācijas sistēmai un decentralizētās kanalizācijas izbūvei

Pamatojoties uz  Smiltenes novada pašvaldības domes 2022. gada 30. marta saistošiem noteikumiem Nr. 13/22 “Par Smiltenes novada pašvaldības līdzfinansējumu nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai” (turpmāk – Noteikumi) jau trešo gadu Smiltenes novada pašvaldība izsludina pieteikšanos līdzfinasējuma saņemšanai nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un/vai kanalizācijas sistēmai.

Jaunums šogad ir līdzfinansējuma saņemšana decentralizētās kanalizācijas izbūvei ciemu teritorijās, kur šobrīd tehniski nav iespējama un tuvākajos 5 gados netiek plānota iespēja pieslēgties centralizētai kanalizācijas sistēmai.

Pieteikšanās termiņš –  no 2024. gada 8. marta līdz 7. maijam.

Līdzfinansējumu var saņemt fiziska persona.

Atbalstāmās izmaksas –  projektēšanai, būvdarbiem (darbs, materiāli).

Neatbalstāmās izmaksas – esošo sistēmu nojaukšana vai pārbūve, sistēmas izbūve, ja nekustamajā īpašumā jau ir pieslēgums centralizētajai sistēmai un ja pieslēgums centralizētās sistēmas atzaram ir 20  vai mazāk metri.

Līdzfinansējuma apjoms:

  • pieslēgums centralizētajai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai līdzfinansējums tiek noteikts 50% apmērā no pieslēguma būvniecības izmaksām, bet ne vairāk kā 600 EUR, bet ja īpašums vienlaikus tiek pieslēgts gan centrālās kanalizācijas, gan centrālās ūdensapgādes sistēmai, līdzfinansējums tiek noteikts 50% apmērā no pieslēguma būvniecības izmaksām, bet ne vairāk kā 1000 EUR;
  • pieslēgums centralizētajai ūdensapgādes sistēmai Noteikumu 19.1.–19.6. punktā noteiktajām prioritātēm līdzfinansējums tiek noteikts 90% apmērā no pieslēguma būvniecības izmaksām, bet ne vairāk kā 1200 EUR, bet ja īpašums vienlaikus tiek pieslēgts gan centrālās kanalizācijas, gan centrālās ūdensapgādes sistēmai, Noteikumu 19.1.–19.6. punktā noteiktajām prioritātēm līdzfinansējums tiek noteikts 90% apmērā no pieslēguma būvniecības izmaksām, bet ne vairāk kā 2000 EUR.

Gadījumā, ja kārtējā gada budžetā paredzētie līdzekļi ir nepietiekami visu nekustamo īpašumu pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un/vai kanalizācijas sistēmai, Noteikumu 19.1.–19.6. punktā noteiktās prioritātes tik atbalstītas šādā secībā:

  • pieslēgums īpašumam, kura īpašnieks ir persona ar I vai II grupas invaliditāti, un kurš ir deklarēts un faktiski dzīvo īpašumā;
  • pieslēgums īpašumam, kura īpašnieks ir persona vai ģimene ar trūcīgas/maznodrošinātas personas statusu, pie nosacījuma, ka statuss ir spēkā iesnieguma iesniegšanas brīdī, un ja īpašnieks (ģimene) ir deklarēts un faktiski dzīvo īpašumā;
  • pieslēgums īpašumam, kura īpašniekam ir daudzbērnu ģimenes statuss un ģimenes locekļi ir deklarēti un faktiski dzīvo īpašumā;
  • pieslēgums īpašumam, kura īpašnieks ir vientuļais pensionārs, kurš ir deklarēts un faktiski dzīvo īpašumā;
  • pieslēgums nekustamam īpašumam, kura īpašnieks ir fiziska persona, ja pieslēgums daļēji jāizbūvē kā maģistrāle pa pašvaldības ielu.
  • vienas decentralizētās kanalizācijas sistēmas izbūve vairāk kā vienam dzīvokļu īpašumam.

Lai saņemtu līdzfinansējumu jāiesniedz pieteikuma veidlapa (Noteikumu 1. pielikums). Veidlapā jāatzīmē nepieciešamā informācija, kā arī jāiesniedz nepieciešamie dokumenti.

Informējam – lai īpašumu pieslēgtu pie centralizētās ūdensvada un kanalizācijas maģistrālēm, nekustamajam īpašumam nepieciešams izstrādāt projektu ar inženiertīklu pievada novietojuma plānu, kuru saskaņojis sertificēts būvinženieris vai projektētājs. Lūdzu ņemt vērā, ka šāda projekta sagatavošana un saskaņošana aizņem noteiktu laiku, līdz pat pāris mēnešiem.

Projekts jāizstrādā atbilstoši SIA “Smiltenes NKUP” izsniegtajiem Tehniskajiem noteikumiem, kuri tiek izsniegti 1 mēneša laikā, pēc iesnieguma saņemšanas.

Darām zināmu, ka SIA “Smiltenes NKUP”, pēc iesnieguma saņemšanas arī piedāvā iespēju izstrādāt inženiertīklu pievada novietojuma plāna projektu nekustamajam īpašumam.

Lēmuma pieņemšana par līdzfinansējuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt līdzfinansējumu pieņem Smiltenes novada pašvaldība, pamatojoties uz līdzfinansējuma nekustamā īpašuma pieslēgšanai centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai pieteikumu izvērtēšanas komisijas sniegto atzinumu.

Pirms pieteikuma iesniegšanas lūgums rūpīgi iepazīties ar Noteikumiem. Tie un plašāka informācija pieejama www.smiltenesnovads.lv.

 

Sallija Lakina
Vides pārvaldības speciāliste