2024. gada 28. maijs
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenē piemin 25. marta skaudros notikumus

Šodien, 2024. gada 25. martā, visā Latvijā, arī Smiltenes novadā, atceras vienu no tumšākajām lappusēm mūsu tautas likteņa grāmatā – 1949. gada masu deportācijas, kad padomju vara vardarbīgi un nepamatoti apcietināja un izsūtīja uz Sibīriju vairākus tūkstošus tautiešu.

“Protams, mēs varam jautāt, kāpēc tas notika, kāpēc tas bija vajadzīgs, bet skaidrs ir viens – jebkura totalitāra vara necieš demokrātiju, necieš pastāvību, necieš cilvēku brīvības. Viennozīmīgi, tas tika darīts, lai lauztu mūsu garu, lai mēs nepretotos ambīcijām, kas bija uzzīmētas uz padomju kartes, kur mēs bijām iezīmēti tās sastāvā, un pasliktinātu mūsu cilvēku dzīvi. Tik ilgi, kamēr mēs atcerēsimies šos notikumus, tik ilgi, kamēr mēs turēsim šīs sāpīgās atmiņas un neļausim tam atkārtoties, tikmēr mēs būsim brīva un neatkarīga valsts,” pieminot tā laika notikumus teic Smiltenes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Edgars Avotiņš.

“Mūsu, politisko represēto, tā kā esam nodzīvojuši garu dzīvi, piedzīvojuši dažādu iekārtu maiņu un valdības, aicinājums ir nekad to neaizmirst, atcerēties, būt gudriem un modriem, lai tas mūsu valstī vairs nekad neatkārtotos. (..) Pieminiet tos, kas neatgriezās, tos, kas palika svešumā, arī tos, kam vairs nav pat kapa vietas, un tos, kas ir aizgājuši pēdējā gada laikā mūžībā,” aicina Smiltenes novada politiski represēto personu nodaļas “Trimdinieks” valdes priekšsēdētājs Arvīds Kaupe, norādot, ka šo notikumu aculiecinieku kļūst arvien mazāk – tieši jaunāko paaudžu uzdevums ir zināt, atcerēties, godināt un turēt stipru mūsu Latviju.

Šodien plīvo Latvijas karogi sēru noformējumā, lai atcerētos un godinātu ikvienu, ko skāris šis nežēlīgais noziegums! Dievs, svētī Latviju!

Madara Mūrniece-Krūmiņa

Smiltenes novada pašvaldības Komunikācijas un mārketinga speciāliste