2024. gada 5. maijs
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes tehnikuma žetonu kolekcija

Igors Tihoņuks ir kolekcionārs no Rīgas. Par interesantākajiem savā 10 000 nozīmīšu kolekcijā viņš uzskata skolu žetonus, no kuriem nozīmīgu daļu ieņem tieši Smiltenes tehnikuma žetoni.

 “Žetonus pasūta pie juvelieriem, tāpēc daudzi no tiem ir ļoti skaisti, kā īsti mākslas darbi,” priecājas kolekcionārs. “Gribējās, lai tos redz arī skolas absolventi, tāpēc atsūtīju jums.” Kolekcija lielākoties papildināta, piedaloties interneta izsolēs, kur tos visbiežāk piedāvā absolventu bērni un mazbērni, kas nav saistīti ar šo skolu. Laika gaitā izdevies iegādāties arī vairākas interesantas fotogrāfijas no Smiltenes tehnikuma vēstures.”

Igors Tihoņuks nav Smiltenes tehnikuma absolvents. Taču viņa kolekcijas pamatā ir nozīmītes, kas saistītas ar medicīnu un veterinārmedicīnu. Interese par šiem tematiem kolekcionāru vairākkārt atvedusi arī uz Smilteni.

“Ļoti sirsnīga bija tikšanās ar veterinārmedicīnas mācību priekšmetu skolotāju Ēvaldu Apīni, kurš bija ļoti aizrautīgs cilvēks, daudz pastāstīja par skolas vēsturi, iepazīstināja ar Smilteni. Par katru žetonu un attiecīgā gada absolventiem viņam bija savs īpašais stāsts. Interesanti arī, ka dažos gados veterinārmedicīnas kursu absolventiem bijuši citādi žetoni nekā pārējiem.

Esmu ticies ar skolas direktoru, uzdāvinājis viņam dažas interesantas fotogrāfijas.”

Pēc profesijas Igors Tihoņuks ir galdnieks. Neparastā kolekcija ir viņa vaļasprieks, kas pavēris iespēju iepazīties ar interesantiem cilvēkiem un to, kā laika gaitā mainījušies simboli un attēli uz nozīmītēm un arī skolu žetoniem.“

Teksts: Baiba Vahere

Foto: no Igora Tihoņuka personiskā arhīva.