2024. gada 5. maijs
A- A A+
Viegli lasīt

Videoprojekcija / Foto stāsts – ĒNI RUDENS MIGLĀ

Ņemot vērā valstī noteikto ārkārtas situāciju, pasākums “Ēni rudens miglā” mainīja formātu. Piedāvājam foto galeriju un video.

https://www.youtube.com/watch?v=4PFpARXsmI8

Smiltenes novada Kultūras centra pagalmā uz sienas – video projekcija par Veļu laika tradīcijām. Video uzņemts sadarbībā ar Smiltenes novada Kultūras centra folkloras kopu “Rudzupuķes”.

Kad naktis kļūst garākas par dienām, lauku darbi ir padarīti un pār zemi bieži nolaižas migla, klāt ir Veļu laiks. Dažādos Latvijas novados saukts arī par Zemlikām, Dievainēm, Dvēseļu dienām, Ķauķu laiku, Iļģu laiku. Veļus Smiltenē sauc par Ēniem , Māžekļiem un Mānekļiem. Mirušo garus sauca par Veļiem, vecajiem vai urgučiem.

“Veļu laikā dzied Veļu aicināšanas un daudzināšanas Dainas. Lai arī tieši Veļu laika melodijas nav atrodamas, šim nolūkam izmanto bedību dziesmu melodijas. Arī garās jautājumu – atbilžu (mīklu) dziesmas tiek dziedātas Veļu laikā. Vēl kāds īpašs Dainu tēls, kas tiek apdziedāts Veļu laikā, ir pele, kurai Veļu un bedību dziesmās, kā dažādu pasauļu savienotājai vai sakarniecei, ir nozīmīga loma. Un arī maģiskajās, jau pieminētajās mīklu dziesmās bez peles tēla neiztiek.” /LTT/

Video: Jānis Krūmiņš

Informāciju sagatavoja:

Gita Ozoliņa

Smiltenes novada KC mākslinieciskā vadītāja