2024. gada 2. maijs
A- A A+
Viegli lasīt

Vidzemē turpinās darbs pie pieejamības uzlabošanas tūristu piesaistes vietās

2024. gada martā un aprīļa sākumā, īstenojot projektu “Pieejamu tūrisma maršrutu attīstība” (turpmāk – Access Routes), Vidzemes plānošanas reģiona un invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” pārstāvji devās trīs apsekošanas braucienos uz tūristu piesaistes vietām Vidzemē. Braucienu mērķis bija apzināt vajadzības un iespējas dažādiem vides pieejamības, taktiliem un audiāliem risinājumiem, kuri būtu pielāgoti cilvēkiem ar kustību, redzes un dzirdes traucējumiem.

Speciālisti apmeklēja Lielezeru Limbažos, Skaņākalna dabas taku Mazsalacā, Madonas muzeju, Gulbenes staciju, Litenes muižu, kodolraķešu bāzi Zeltiņos un Bilskas ezera dabas taku. Sešās Vidzemes pašvaldībās esošo septiņu vietu iepazīšanas braucienam pievienojās arī novada pašvaldību pārstāvji. Vietu apsekošanas brauciena laikā notika kopīgas diskusijas par vides un informācijas risinājumu dizainu un piemērotāko novietojumu.

Līdz nākamā gada vasarai 7 iecienītās apskates vietās Vidzemē tiks novietoti taustes objekti: figūras, vietu maketi miniatūrā un kartes, kuras palīdzēs vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem ar taustes palīdzību gūt detalizētu priekšstatu gan par zīmīgiem objektiem un dzīvām būtnēm, gan saprast vietas mērogu un kopumu. Piemēram, kodolraķešu bāzē Zeltiņos (Alūksnes novadā) tiks veidota atpūtas vieta – vides objekts kā taustes karte, kur varēs saprast vietas plānojumu ar stratēģiskajām (patvertnēm, angāriem u.c.) un dzīvojamajām ēkām, ceļiem. Savukārt, ar telefonu noskenējot QR kodu, varēs iegūt audiālu informāciju par raķešu bāzi vieglajā valodā. Taktilie objekti un audiālie risinājumi nav paredzēti šauram interesentu lokam, tie sniegs pilnīgāku priekšstatu par vietu ikvienam apmeklētājam. Smiltenes novada Bilskas ezera dabas takā taps “Putnu koks”, kuru iztaustot ar rokām, varēs uzzināt par šeit mītošajiem putniem. Tāpat ir domāts arī par audioinformācijas pieejamību.

Apsekojot vietas, Vidzemes plānošanas reģiona, pašvaldību un apvienības “Apeirons” speciālisti diskutēja arī par šo vietu infrastruktūras uzlabojumiem. Tie padarītu apmeklējumu saistošu ne tikai cilvēkiem ar kustību, redzes un dzirdes traucējumiem, bet arī ģimenēm ar mazākiem bērniem un citiem. Brauciena dalībnieki runāja gan par nepieciešamām “samainīšanās kabatām” uz ezeru laipām, gan apmalēm, tāpat funkcionālām labierīcībām, kuras būtu ērtas visiem.

“Pirms objektu dizaina izstrādes un to izvietošanas iecerētajās tūristu piesaistes vietās, bija vērtīgi turp doties kopā ar “Apeirons” ekspertiem, lai novērtētu esošo situāciju un izvēlēto vietu, kā arī izvērtētu, vai objekts būs pieejams visiem,” stāsta Ilze Liepa, projekta Access Routes vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā.

Darbs pie projekta īstenošanas turpināsies ar Vidzemes dabas taku, vēsturisko objektu un pakalpojumu sniedzēju pieejamības novērtēšanu. Tiks veidoti 1-3 dienu maršruti, kuros būs iekļauti objekti, kuri ir pieejami cilvēkiem ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem.

Jautājumiem: Ilze Liepa, projekta Access Routes vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, [email protected].

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, [email protected].

Šī aktivitāte tiek veikta kā daļa no projekta “Pieejamu tūrisma maršrutu attīstība” (Access Routes (EE-LV00043)). Projekts tiek īstenots ar ES Interreg Igaunija-Latvija programmas 2021-2027 finansiālu atbalstu. Šī preses ziņa atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.