2024. gada 27. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

10 noderīgas grāmatas, gatavojoties dārza darbiem

Mūsu domās un sajūtās pavasaris jau klāt, lai gan ziema vēl cīnās par savu vietu! Dārza darbi pavasarī sākas vienlaikus ar pirmo saulīti un putnu čivināšanu. Ja esat ieplānojuši šogad izaudzēt gardus dārzeņus, augļus, garšaugus jeb vienkārši radīt skaistu, koptu piemājas dārzu, tad darāmo darbu saraksts ir jāsāk laikus, jau agrā pavasarī.

Taču kā zināt, kad ir īstais brīdis, kad jāķeras pie dārza un pagalma iekopšanas un pamodināšanas no ziemas miega? Kad apgriezt augļu kokus? Kad sēt dārzeņus un stādīt dārzeņus? Kā gaumīgi iekārtot puķu dobi? Uz šiem un citiem jautājumiem atbildes var rast dārzkopības grāmatās, kuras plašā klāstā pieejamas Smiltenes novada bibliotēkās.

Smiltenes bibliotēka iesaka vērtīgas, iedvesmojošas un noderīgas grāmatas:

1.Ilze Žola “Bioloģisks dārzs ģimenei”. Šī grāmata būs labs padomdevējs, kā pareizi plānot savu dārzu, ievērot augu prasības un pareizu augseku, apstrādāt, ielabot un mēslot augsni, gatavot kompostu, ierobežot augu slimības un kaitēkļus, maksimāli izmantojot to, ko sniedz daba. Atsevišķā nodaļā aprakstīta kosmisko ritmu ietekme uz augiem.

2.Jānis Rukšāns “Pavasara puķes”. Lasītājs grāmatā atradīs starptautiski atzītā Latvijas selekcionāra Jāņa Rukšāna padomus pirmo pavasara puķu uzturēšanā: audzēšana, sēšana, pavairošana, kopšana, mēslošana, kaitēkļi, raža, ziemošana.

3.Guna Rukšāne “Dārza maģija”. Guna Rukšāne ir pazīstama dārzkope, kura izgājusi “mācekļa gadus” sava vīra, izcilā selekcionāra Jāņa Rukšāna dārzā. Viņa ir izveidojusi vairākus dārza augu katalogus – par ūdensrozēm, hostām, miķelītēm… Šī ir Gunas Rukšānes sirdsdārza grāmata, kuras lappusēs būs gan viņas pieredze, gan pārdomas, gan gluži praktiski padomi.

4.Elga Bražūne “Tomāti no stādiem līdz ražai”. Bagātīgi ilustrētajā grāmatā iepazīsiet Latvijā audzēto tomātu šķirņu daudzveidību, ko raksturo ne vien krāsu un garšu dažādība, bet arī atšķirīgi ražas laiki un audzēšanas īpatnības. Precīzi izstrādātajos šķirņu aprakstos uzzināsiet visus smalkumus, lai varētu arī savā saimniecībā vai piemājas dārzā izaudzēt neparastus un gardus tomātus.

5.Anitra Lestlande “Kaitēkļi un slimības”. Vasaras dārza problēmu grāmata, kurā vienkopus var atrast biežāk sastopamos dārza slimību un kaitēkļu aprakstus īsā formā ar fotogrāfijām gan kaitēklim, slimībai, gan arī tam, kā “nodarījums” izskatās uz auga. Viena nodaļa sagatavota arī par augu aizsardzības līdzekļu lietošanu.

6.”Viegls dārzs”. Praktiska grāmata dārza ierīkotājam, kurā apkopoti Viegli kopjama dārza nosacījumi: zonējums, augu izvēle, augu sabiedrību veidošana, ūdens saglabāšana un aprite. Katram dārza kopējam noderēs apkopotie paņēmieni vieglai dārza kopšanai: Apdobes un dobju mulčēšana, ceļu un laukumu segumu kopšana, arī darbarīku izvēle. Paskaidrotas un ar fotoattēliem parādītas mūsdienu tendences dārzkopībā.

7.Andrejs Svilāns, Liene Feldmane “Košumkrūmi”. Grāmatā ir praktisks padomnieks katram dārzkopim, tajā iekļautās tēmas ir Latvijas autoru praksē pārbaudīti un noderīgi padomi un ieteikumi par Latvijas augšanas prasībām piemērotiem kokaugiem, kurus var izvēlēties gan pēc fotomateriāliem, gan aprakstiem. Tādus, kas gan pēc augšanas nosacījumiem ir atbilstoši dažādiem dārza veidiem un dārza kopēju vajadzībām.

8.Suzanna Vidlunda “Ēnaugi tavā dārzā”. Augu pasaulē spilgtās krāsas parasti ir saistītas ar sauli, turpretī ēnu mīlošie augi spēj piedāvāt kaut ko citu – interesantas formas un pārsteidzoši daudz zaļās krāsas nianšu. Pareiza augu izvēle, nedaudz zināšanu – un ar laiku ēnainās vietas dārzā kļūs īpaši pievilcīgas. Šī grāmata par ēnu mīlošiem augiem liks uzskatīt dārza ēnainās daļas par ieguvumu un iespēju radošai izdomai.

9.Māra Skrīvele “Es mācos augļkopību”. Grāmatā aprakstītie ieteikumi par gandrīz visu Latvijā plašāk audzēto kultūru audzēšanas, kopšanas, mēslošanas, šķirņu izvēles niansēm ir uzrakstīti vienkāršā, viegli uztveramā veidā.

10.Larss Ēriks Samuelsons “Dārzā. Augļu koku un ogu krūmu apgriešana”. Praktiska grāmata, kas stāsta, kā apgriezt augļu kokus un krūmus. Grāmatā ir parādīti arī darbarīki, kas nepieciešami šai procesā un arī biežāk sastopamās augļu koku, krūmu un dekoratīvo koku šķirnes.

Smiltenes novada bibliotēkās pieejamas dārzkopības grāmatas par dažādām tēmām, tās būs vērtīgas gan iesācējiem, gan profesionāļiem. Grūti izcelt tikai dažas grāmatas, tāpēc aicinām nākt uz bibliotēkām un pašiem izvēlēties sev tīkamāko un atbilstošāko grāmatu.

Lai rosīgs un saulains pavasaris!

 

Informāciju sagatavoja:
Sanita Lārmane un Līga Seržante – Jaunzema
Smiltenes novada bibliotēkas vecākās bibliotekāres