2024. gada 27. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Baltijas jūras valstis paziņojušas par sadarbības pārtraukšanu ar Krievijas un Baltkrievijas Zaļās kartes birojiem

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (turpmāk – LTAB), kopā ar citu Baltijas jūras valstu Zaļās kartes (turpmāk – ZK) birojiem šī gada aprīlī panāca vienošanos par sadarbības pārtraukšanu ar Krievijas un Baltkrievijas ZK birojiem. LTAB rekomendē apdrošinātājus pagaidām atturēties no ZK izsniegšanas braucieniem uz Krieviju un Baltkrieviju, attiecīgi autoīpašnieki, kas vēlas doties uz šīm valstīm, aicināti iegādāties attiecīgās valsts robežapdrošināšanas līgumu uz robežas.

Šī gada aprīlī Baltijas jūras ZK biroji vienojās par sadarbības pārtraukšanu ar Krievijas un Baltkrievijas ZK birojiem. Šim solim nu pievienojušies arī  pārējie Eiropas Ekonomiskās Zonas ZK biroji. “ZK biroju starpā noslēgtā vienošanās paredz, ka sadarbības līgums ar Krievijas un Baltkrievijas birojiem vēl būs spēkā līdz 05.05.2023, līdz ar to jau izsniegtās ZK joprojām ir derīgas, tomēr jau šobrīd autovadītājiem jārēķinās ar zināmām neērtībām, plānojot apdrošināšanas iegādi braucienam uz šīm valstīm,” skaidro LTAB valdes loceklis Juris Stengrevics.

“Sadarbība ar Krievijas un Baltkrievijas ZK birojiem tiek pārtraukta minēto agresorvalstu uzsāktās karadarbības dēļ Ukrainā, kā arī saistībā ar Rietumvalstu piemērotajām sankcijām Krievijai un Baltkrievijai, kuru dēļ pārrobežu pārskaitījumi uz un no šīm valstīm ir faktiski neiespējami,” stāsta J.Stengrevics.

LTAB rekomendē apdrošinātājiem pagaidām atturēties no ZK izsniegšanas braucieniem uz Krieviju un Baltkrieviju. Ja tomēr rodas šāda nepieciešamība, tad iespējams izsniegt īstermiņa Latvijas ZK, iebraukšanai šajās valstīs ar nosacījumu, ka to beigu termiņš nepārsniedz 06.05.2023. “Autoīpašniekus, kas ar savu auto plāno šo valstu apmeklējumu, aicinu meklēt iespējas iegādāties Krievijas un Baltkrievijas robežapdrošināšanas līgumus uz robežas,” informē J.Stengrevics.

Zaļās kartes sistēma tika ieviesta 1953.gadā un tās mērķi ir izvairīties no nepieciešamības transportlīdzekļu vadītājiem slēgt robežapdrošināšanas līgumu, šķērsojot to valstu robežas, kurās ir spēkā OCTA sistēma. ZK sistēma vienlaikus nodrošina transportlīdzekļu īpašnieku aizsardzību ārvalstīs attiecībā uz trešajām personām nodarītajiem zaudējumiem, kā arī aizsargā ceļu satiksmes negadījumos cietušo mantiskās intereses gan ārvalstīs, gan to rezidences valstī.

1997. gadā Latvijā tika ieviesta OCTA sistēma. Tiesības veikt OCTA apdrošināšanu Latvijā ir AAS “Balta”, AAS “Baltijas Apdrošināšanas Nams”, AAS “BTA Baltic Insurance Company”, “Compensa Vienna Insurance Group” ADB Latvijas filiāle, “ERGO Insurance” SE Latvijas filiāle, ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle, “If P&C Insurance” AS Latvijas filiāle, “Swedbank P&C Insurance” AS Latvijas filiāle un «Balcia Insurance» SE.

 

Papildus informācija

LTAB sabiedrisko attiecību konsultants

Gints Lazdiņš

Tālr: +371 29442282, E-pasts: [email protected]