2024. gada 26. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Dabas mošanās kamermūzikas koncertā “Dzīvības balsis. Transformācija.

29. martā plkst. 19.00 Smiltenes Kultūras centrā, kamermūzikas koncertā modīsies daba un uzziedēs flauta!
 
Dabas mošanos kamermūzikas koncertā “Dzīvības balsis. Transformācija.” svinēs flautiste Liene Denisjuka-Straupe, sitaminstrumentāliste Elīna Endzele un pianiste Kristīne Paula. Ārvalstu un pašmāju autoru skaņdarbu vidū – latviešu komponistes Selgas Mences opusa “Nakts dziesmas” atskaņojums.
 
“Koncerta stilistika ietvers gan impresionistiskas, gan ekspresīvi izteiksmīgas un arī latviskas intonācijas, taču visu autoru darbus apvienos dzīvības tēma,” stāsta koncerta veidotāja Liene Denisjuka-Straupe.
Jaunzēlandieša Gareta Fāra (1968) radošajā redzeslokā ir savas dzimtenes iezemiešu tradicionālās kultūra un tās modificēšana mūzikas skaņurakstā. Tembrāli spilgta mijiedarbe starp flautu un marimbu koncertā atklāsies viņa trīsdaļīgajā ciklā “Ziedošā flauta”: trīs daļās “Bali”, “Japānas zieds” un “Indija”. Ne mazāk kolorīts ir programmā iekļautais Neitana Dotrija (1975) opuss “Neparastā sarakste” flautai un marimbai – šis darbs ar savu tēlaini ilustratīvo pienesumu atklās jebkura klausītājam iluzoru pasauli. Nav daudz skaņdarbu flautas, sitaminstrumentu un klavieru kameransamblim, tāpēc koncertprogrammā iekļauts amerikāņu autora Džeisona De Kristofaro (1972) Trio, kur jūtamas džeza intonācijas, improvizatoriski elementi un mainīgi ritmi – tas viss noturēs klausītājus neatslābstošā interesē par mūzikas plūdumu un nemitīgiem pagriezienu punktiem. Atbilstoši pavasara klātbūtnei ir iecere atskaņot arī Jozefa Švantnera (1943) labskanīgo un maz pazīstamo opusu flautai un klavierēm “Melnā anemone” un arvien dzīvīgākas koncerta gaisotnes paspilgtināšanai ir izvēlēts Sindijas Mak Tī (1953) skaņdarbs “Stepping out”, ko varētu iztulkot, kā “izkāpšanu” – radīsies dabisks pretjautājums “no kurienes?” un atbilde lai paliek katra iztēlē.
 
 Koncerta programmu līdzsvaros latviešu autoru mentalitāte. Trešo atskaņojumu Latvijā piedzīvos īpaši šim mūziķu sastāvam radīts trīsdaļīgais opuss flautai, marimbai un klavierēm “Nakts dziesmas”, kura autores Selgas Mences (1953) uz dzīves norisēm raugās ar filosofiku attieksmi, kur būtiska loma ir latviskajam kodam.
 
 Visa programma ir gaiša un pozitīvām emocijām piesātināta – tieši tāda, kāda vislabāk piestāv dabas mošanās un jauna dzīvības cikla iesākumam, turklāt īstiem kamermūzikas gardēžiem šis koncerts sniegs īpašu baudījumu un, iespējams, arī jaunatklājumus.
 
Flautistes L. Denisjukas-Straupes profesionālā darbība lielā mērā ir balstīta tieši kamermūzikā, kas, viņasprāt, ir brīnišķīga platforma radošu ideju attīstībai un mākslinieciskai izaugsmei. Viņas saspēles partneru saraksts ir ievērojams. Sitaminstrumentāliste Elīna Endzele savā kamermūziķes karjerā ilgstoši darbojusies ansambļos Art-i-Shock un Perpetum Ritmico. Abas mūziķēm ir arī pieredzējušas orķestru dalībnieces. Pianistes Kristīnes Paulas radošā darbība kamermūzikā izvijas no Duo Spectrum, kur tandēmā ar flautisti Lieni Denisjuku-Straupi muzicē jau 15 gadus. Pianistes spēles maniere visspilgtāk atklājas 20. gadsimta mūzikas interpretācijās.
 
Biļetes: 5 EUR. Skolēniem, studentiem un pensionāriem pie ieejas uzrādot apliecību 3 EUR (Biļetes Smiltenes KC kasē un bezrindas.lv)