2024. gada 26. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

In Memoriam: Ilga Ausma Bukolde (16.10.1933. – 29.10.2021.)

29.oktobrī, 88 gadu vecumā mūžībā devusies ilggadēja SIA Sarkanā Krusta Smiltenes Slimnīcas oftalmoloģe – Ilga Ausma Bukolde.

Dzimusi 1933.gada 16.oktobrī Liezēres pagasta “Uplejas” mājās Lūcijas un Ādolfa Runču ģimenē. Augot kopā ar trīs brāļiem, kļuva stipra un mērķtiecīga, par lielāko dzīves vērtību turēja izglītību, tādēļ arī mācības padevās viegli.  

Skolojusies Liezēres pagasta pamatskolā, vēlāk Madonas vidusskolā. 1954.gadā Ilga iestājās Rīgas Medicīnas institūta Ārstu fakultātē, kas ar izcilību tika absolvēta 1960.gadā. Pēc studijām Ilga tika norīkota darbam Taurupes pagasta lauku ambulancē, kur pildīja ģimenes ārsta pienākumus. Drīz apprecējās un 1961.gadā pasaulē nāca pirmdzimtais dēls Gundars. 1961.gada 10.novembrī Ilga uzsāka savas darba gaitas Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcā, pārceļoties uz dzīvi Smiltenē, kur tika aizvadīti mūža skaistākie gadi, audzinot dēlu Gundaru un meitu Gintu.

Smiltenes slimnīcā tika pavadīti vairāk kā 50 gadi. Par viņas pašaizliedzīgo darbu 2008.gadā viņa tika atzinīgi novērtēta ar Smiltenes pilsētas atzinību – “Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcas acu ārste”.

Ilga ir spējusi noturēt spēcīgu saikni ar savu ģimeni, izaudzināt bērnus, arī piedzīvot skaudrus brīžus, zaudējot savu dzīvesbiedru. Kad bērni kļuva patstāvīgi un uzsāka savas dzīves, nerimstošas rūpes Ilga veltīja mazbērnu audzināšanai. Mazdēls Raimonds mammammu raksturotu kā uzticamu, taisnīgu, godīgu un ar stipru gribu apveltītu cilvēku, kas vienmēr radusi iespēju sniegt atbalstu saviem tuvākajiem: “Esmu pateicīgs, ka varēju ar viņu pavadīt ne tikai savu bērnību, bet arī smelties spēku lielākajai daļai savas dzīves, godāšu un glabāšu viņu gaišā piemiņā”.

Tuvinieki novērtē Ilgas nesavtīgo mūžu, garīgo atbalstu un spēku, kas sargāja ikvienu ģimenes locekli. Ja pašai bija grūti, viņa nekad to neizrādīja tuvākajiem. Uz jautājumu “Kāpēc Tu izvēlējies ārsta profesiju?” Ilga savai meitai Gintai bija minējusi, ka viņa vienmēr ir gribējusi palīdzēt cilvēkiem un viņai bijušas tikai divas izvēles – kļūt par ārstu vai advokātu.  

 Ilgai Ausmai Bukoldei bijusi piepildīta un bagāta dzīve – sagaidīti 5 mazbērni un 1 mazmazbērns, palīdzējusi daudziem, jo daudziem…

 

Paldies mammīt, mammammīt, ka Tu mums biji!

 

 

Gaišā piemiņā,

 

Tava ģimene.