2024. gada 26. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Labdarības koncerts Ukrainas atbalstam “Mieram un gaismai”

14. maijā plkst. 18.00 Smiltenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā norisināsies labdarības koncerts Ukrainas tautas un valsts atbalstam “Mieram un gaismai”. Koncertā tiks izpildīts ukraiņu komponista Valentīna Silvestrova vokālais cikls baritonam un klavierēm “Klusās dziesmas”.

Komponists izmantojis krievu un angļu autoru – Jevgeņija Baratinska, Aleksandra Puškina, Sergeja Jeseņina, Džona Kītsa, Persija Biša Šellija un citu autoru romantisko dzeju. Kā teicis pats komponists Valentīns Silvestrovs: “Šī cikla galvenā varone ir dzeja”.

Savulaik kāds mūzikas apskatnieks par Valentīna Silvestrova ciklu “Klusās dziesmas” teicis: “Rodas sajūta, ka mēs allaž šīs dziesmas esam zinājuši, un savā ziņā tā arī ir. Dziesmas ir no laika, kad komponisti Padomju Savienībā aizvien vairāk paplašināja robežas. Laikā, kad mākslinieki beidzot atklāti varēja atļauties paust lielus un skaļus paziņojumus, viens no viņiem ļāva pagātnei runāt pašai, tā, kā to spēj dziesma čukstus”.

Mūziķi Armands Siliņš un Rihards Plešanovs izvilkumu no cikla dziesmām gatavoja tieši Ukrainas kara bēgļu atbalsta koncertam. Dziesmu dzimtenes tematika un atskaņošanas norāde “pusbalsī” sniedz to noskaņu, ko Ukrainā gaida visi – “klusas debesis” un cerams, tā dos mierinājumu tiem, kas nonākuši līdz Latvijai un Smiltenei.

Ieeja koncertā par ziedojumiem. Saziedotie līdzekļi tiks nodoti Smiltenes pilsētā un novadā dzīvojošajiem Ukrainas bēgļiem.

Piedalās: 

Armands Siliņš – baritons

Rihards Plešanovs – klavieres

Koncerta programmā:

Valentīna Silvestrova muzikālais cikls “Klusās dziesmas”

Koncertu rīko:

Smiltenes Kultūras centrs sadarbībā ar Smiltenes Evanģēliski luterisko draudzi.

Informāciju sagatavoja

Loreta Šperliņa – Priedīte

Smiltenes kultūras centra mākslinieciskā vadītāja

[email protected]

28688101