2024. gada 27. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Līdz 1. septembrim mežsaimnieciskās darbības ierobežojumi noteikti visā Latvijas teritorijā

Saistībā ar egļu astoņzobu mizgrauža masveida savairošanos Valsts meža dienesta ģenerāldirektors no 2023. gada 1. jūlija līdz 1. septembrim izsludina mežsaimnieciskās darbības ierobežojumus vērtīgajās egļu audzēs visā Latvijas teritorijā.

Lēmums pieņemts, pamatojoties uz ekspertu darba grupas izvērtējumu, un tas nosaka nepieciešamību turpināt mežsaimnieciskās darbības ierobežojumus, kas bija spēkā no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam. Iepriekš ierobežojumi tika noteikti 32 novadu 230 pagastos, bet no 1. jūlija tie attiecināmi uz visu Latvijas teritoriju.

Ekspertu darba grupas izvērtējums balstīts uz Latvijas Valsts mežzinātnes institūta “Silava” mežsaimniecības biotisko riska faktoru monitoringa informāciju un informāciju par konstatēto straujas meža kaitēkļa – mizgrauža savairošanās risku. Vērā ņemta arī Valsts meža dienesta informāciju par izsniegtajiem sanitārajiem atzinumiem.

Ekspertu darba grupu pārstāv institūta “Silava”, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes, Latvijas universitātes, Valsts augu aizsardzības dienesta, akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži”, Latvijas Meža īpašnieku biedrības, Latvijas Kokrūpniecības federācijas, Dabas aizsardzības pārvaldes, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un Zemkopības ministrijas meža nozares eksperti.

Vērtīgo egļu audžu aizsardzības pasākumi iepriekš tika noteikti ar  30.03.23. Ministru kabineta rīkojumu Nr.180 “Rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”. Turpmākos mežsaimnieciskās darbības ierobežojumus izsludina Valsts meža dienesta ģenerāldirektors,  pamatojoties  uz Meža likuma  27. panta pirmo un otro daļu un Ministru kabineta 27.06.23. noteikumu Nr. 348 “ Meža aizsardzības noteikumi” 13., 14. un 18. punktu.

Egļu astoņzobu mizgrauža masveida savairošanās situācijas periodā pamatā noteikti līdzīgi mežsaimnieciskās darbības aprobežojumi un aizsardzības pasākumi vērtīgo egļu audžu aizsardzībai, kādi tie bija spēkā no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam. Vērtīgo egļu mežaudžu aizsardzības zonas ir atspoguļotas valsts informācijas sistēmā Meža valsts reģistrs. Piekļuve sistēmai iespējama, izmantojot portāla latvija.lv autentifikācijas rīkus.

Valsts meža dienests aicina meža īpašniekus apsekot savas egļu mežaudzes, jo tikai tādejādi var konstatēt kaitēkļu savairošanos konkrētajā mežaudzē, veikt bojāto koku ciršanu, saņemot Valsts meža dienestā apliecinājumu koku ciršanai.

Valsts meža dienests ir valsts pārvaldes iestāde, kas uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. Valsts meža dienesta misija ir rūpēties par atbildīgu meža apsaimniekošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

 

Iveta Pavziniuka

Valsts meža dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste

e-pasts: [email protected]; tālr. 20287875