2024. gada 26. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes bibliotēka aicina piedalīties medijpratības kompetences seminārā

Bibliotēku nedēļas laikā Smiltenes bibliotēka aicina iedzīvotājus pilnveidot savas zināšanas, piedaloties medijpratības kompetences seminārā “Ar viedumu medijpratībā” 20.aprīlī plkst.10.00 Smiltenes Kultūras centrā.
Semināra mērķis ir pilnveidot Latvijas senioru medijpratības zināšanas un gatavību saskarsmē ar dezinformāciju un krāpnieciskiem ziņojumiem, lai spētu atpazīt melus, krāpniecību un viltus ziņas. Kā arī meklēt jaunus saskares punktus starp reģionu bibliotekāriem un bibliotēku senioru auditoriju, iedvesmojot jaunām aktivitātēm medijpratības jomā.
Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) medijpratības nozares eksperts Emīls Rotgalvis stāsta: ”2022. gada jūlijā tika uzsākts jauns LNB Bibliotēku attīstības centra un Latvijas Senioru kopienu apvienības pilotprojekts “Ar viedumu medijpratībā”, kas tapis ar Kultūras ministrijas atbalstu. Projekta mērķauditorija ir Latvijas reģionos dzīvojošie seniori un viņu ģimenes locekļi, un reģionu bibliotēku darbinieki. Viesojoties bibliotēkās, katra no tikšanās reizēm sastāv no divām daļām – semināra ar lektoru prezentācijām un atvērtās diskusijas, kuras laikā jautājumi tiek uzdoti gan lektoriem, gan klausītājiem. Tā ir iespēja senioriem savstarpēji apmainīties pieredzē par novērotiem krāpšanas mēģinājumiem vai dezinformāciju, kā arī ieteikumiem rīcībai, lai neiekristu melu lamatās.”
Kā lektori seminārā Smiltenē piedalīsies LNB Bibliotēku attīstības centra medijpratības nozares eksperts Emīls Rotgalvis ar tēmu “Informācijas vide. Ko atcerēties senioram un bibliotekāram”, Latvijas Senioru kopienu apvienības priekšsēdētājas vietniece Lilita Kalnāja ar tēmu “Medijpratības senioriem” un laikraksta “Ziemeļlatvija” galvenā redaktore Ingūna Johansone, ar tēmu “Kā top informācija reģionālajam medijam” un kā novērtēt informācijas kvalitāti.
Medijpratības pamatiemaņas ir pastāvīgi jākopj kā mūžizglītības prasme, attīstot kritisko domāšanu, prasmi analizēt mediju saturu un atbilstoši rīkoties interneta vidē.
Semināru organizē Smiltenes novada bibliotēka, LNB Bibliotēku attīstības centrs un Latvijas Senioru kopienu apvienība. Norises laiks no pl.10.00 līdz 12.00. Smiltenes Kultūras centrā. Noslēgumā priecēs muzikāls pārsteigums. Seminārs ir bez maksas un uz to aicināts ikviens interesents.

Bibliotēku nedēļa notiek visā Latvijā jau 26 gadus. 2023.gada tēma ir “Svinam kopā! LBB 100”. Bibliotēku nedēļa notiks no 2023. gada 17. līdz 23. aprīlim, un tās laikā bibliotēkas ir aicinātas rīkot Latvijas Bibliotekāru biedrībai (LBB) veltītas aktivitātes – sarunas, diskusijas, atmiņu vakarus, konkursus, publikācijas –, kas pievērš uzmanību biedrības nozīmei Latvijas bibliotekāru dzīvē un bibliotēku nozares kopainā.

Telefons informācijai 64773030, 26449145.
Pasākuma laikā var tikt fotografēts un/vai filmēts.

 

Informāciju sagatavoja:
Sandra Marķitāne,
Smiltenes novada bibliotēkas informācijas speciāliste
Tālrunis: 64773030; 26449145
E-pasts: [email protected]