2024. gada 26. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes bibliotēka aicina uz gleznu izstādes atklāšanu

Smiltenes bibliotēkā, Baznīcas laukumā 13, 13.maijā plkst. 13.00 tiks atklāta mūsu novadnieka Aleksandra Luhaera gleznu izstāde “Krāsu akords”.
Izstādē būs eksponētas jaunākās gleznas, kas tapušas 2023.gadā. Aleksandram patīk dažādi izaicinājumi un šoreiz tā ir glezna, kas tapusi pēc Andreja Rubļova slavenās ikonas “Svētā Trīsvienība” (1420.g.). A.Luhaers stāsta: “Ideja šai gleznai radās Francijā, kad pēc mazdēla piedzimšanas, apciemoju meitu un viņas ģimeni. Otkombas abatijā ieraudzīju, kā mūķenes uz A4 lapas zīmēja Andreja Rubļevska ikonas “Svētā Trīsvienība” kopiju. Tad arī radās doma – varbūt es arī tā varētu? Mājās man ir grāmata par Tretjakova galeriju, kur redzama arī šīs ikonas reprodukcija. Doma par gleznas tapšanu izauklēta vairāku gadu garumā un ir dāvana meitai Lindai.” Smiltenes bibliotēka ir vienīgā vieta Latvijā, kur šo gleznu varēs apskatīt, jo pēc izstādes slēgšanas to vedīs uz Franciju.
A.Luhaers jau ilgstoši sadarbojas ar bibliotēku, izstādot savus darbus. Tāpēc glezna “Krāsu akords” tapusi kā dāvana mūsu bibliotēkai, zinot, ka tai šogad aprit 100 gadi. Smiltenes bibliotēka dibināta 1923.gadā kā Izglītības kooperatīva ”Kultūras Balss” Smiltenes nodaļas bibliotēka. 13.maijā plkst.13.00 Aleksandrs Luhaers gaidīs savus talanta cienītājus uz izstādes atklāšanu un sarunām par dzīvi un mākslu.
Izstāde būs apskatāma līdz 2023.gada 16.jūlijam.

Informāciju sagatavoja:
Alda Liuke,
Smiltenes bibliotēkas bibliogrāfe