2024. gada 29. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Smiltenes novadā dzīvojošie ukraiņi radošajās meistarklasēs apgūs Ziemassvētku dekoru veidošanu

2023. gada decembrī notiks noslēdzošās aktivitātes projektā “Iekļaušanās pasākumi un aktivitātes Ukrainas civiliedzīvotājiem Smiltenes novadā”. Ukraiņiem, kuri mājvietu raduši mūsu novadā, būs iespēja apgūt Ziemassvētku dekoru veidošanu no dabas materiāliem un iepazīt latviskās tradīcijas.

Sestdien, 16. decembrī, Smiltenes vidusskolā notiks kopīgs Ziemassvētku pasākums un Ukraiņu svētā Mikolaja dienas svinības Smiltenes un Alūksnes novadā dzīvojošo ukraiņu kopienām. Pasākums tiek organizēts sadarbībā ar nodibinājumu “Alūksnes un Apes novada fonds”, apmeklētājiem būs iespēja iepazīt Ziemassvētku svinēšanas tradīcijas gan Ukrainā, gan Latvijā. 18. decembrī notiks divas radošās meistarklases – viena par Latvijas dabas augiem, kurus var izmantot ķermeņa kopšanas līdzekļu veidošanā, otra par Ziemassvētku dekoru veidošanu no dabīgiem materiāliem un latviskajām tradīcijām. Meistarklases tiek organizētas sadarbība ar SIA “EWE dārzs”.

Iepriekš rakstījām, ka 2023. gada novembrī Smiltenes novada pašvaldība organizēja vairākus iekļaušanās pasākumus Smiltenes novadā dzīvojošiem Ukrainas iedzīvotajiem. Divu dienu lekcijās ukraiņi iepazina Latvijas vēsturi no tās aizvēstures līdz Latvijas valsts dibināšanai, valsts pārvaldes modeli, 20. gadsimta demokrātijas izaicinājumus. Lekcijas vadīja lektors Arvīds Dravnieks. 19. novembrī ukraiņu kopiena devās ekskursijā uz Lielvārdi, apmeklēja Andreja Pumpura muzeju, kur pievilcīgā veidā iepazina eposu “Lāčplēsis”, uzzināja daudzus faktus par Latvijas vēsturi. Apmeklēja režisora Kārļa Anitena un gaismu mākslinieka Oskara Pauliņa  uzvedumu “Lāčplēsis” Likteņdārzā, kā arī iepazina Ogres pilsētu valsts svētku laikā. 1. decembrī apguva  lekciju par tēmu  valsts atbalsts, sociālā un veselības aizsardzība Latvijā,  apmeklēja uzņēmumu SIA “ZAAO”, kur iepazina atkritumu šķirošanas principus un nozīmīgumu, bet 2. decembrī lektores Ingunas Leibus vadībā izzināja, kā kļūt par uzņēmēju Latvijā un Smiltenes novadā, kādas ir komercdarbības iespējas un nodokļu politika Latvijā.  9. decembrī ukraiņi devās ekskursijā uz galvaspilsētu, kur apmeklēja Rīgas motormuzeju, iepazina Vecrīgas skaistākās vietas Ziemassvētku noskaņās.

Projekta mērķis ir veidot piederību vietējai Smiltenes novada kopienai, organizējot kultūrorientācijas kursus, prasmju un zināšanu nostiprināšanu sadarbībā ar valsts un pašvaldību iestādēm un uzņēmējiem. Projekta aktivitātēs iesaistās vidēji 40 līdz 50 novadā dzīvojošie ukraiņi. Kopējā attiecināmo izmaksu summa ir 23 223,00 EUR, ko finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par relīzes saturu atbild Smiltenes novada pašvaldība.

Fotogrāfija: No Natālijas Juščenko privātā arhīva. Ukrainas civiliedzīvotājiem organizētā ekskursija Latvijas galvaspilsētas Rīgas iepazīšanai.

Sagatavoja:

Marita Mūze, Smiltenes novada pašvaldības Komunikācijas nodaļas vadītāja