2024. gada 26. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Ukrainas civiliedzīvotājiem pieejami sociālā mentora pakalpojumi

Sākoties Krievijas militārai ofensīvai pret Ukrainu, Sabiedrības integrācijas fonds (Fonds) kā prioritāti izvirzīja atbalsta sniegšanu civiliedzīvotājiem no Ukrainas. 2022. gada aprīlī tika uzsākta atbalsta programmas “Sociālā mentora nodrošināšana Ukrainas civiliedzīvotājiem” īstenošana ar mērķi – Ukrainas civiliedzīvotājiem sniegt praktisku atbalstu, veidojot personas izpratni par dzīvi Latvijā un tās sabiedrībā, palīdzēt iegūt nepieciešamās prasmes ikdienas situāciju risināšanā, rosināt attīstīt jaunas iemaņas, tādejādi veicinot Ukrainas civiliedzīvotāju sociālekonomisko iekļaušanos. Kopā sociālā mentora atbalstu paredzēts sniegt 7 000 Ukrainas civiliedzīvotāju nepilnu divu gadu periodā, pielāgojot tā saņemšanu ērtā un vienkāršā veidā tieši tur, kur atrodas vai tiek izmitināti cilvēki. Tādēļ, lai nodrošinātu pakalpojuma pieejamību, programmas īstenošana norit ciešā sadarbībā ar pašvaldību Sociālajiem dienestiem visā valsts teritorijā.

 

Pašreiz aktīvi iesaistījušās ir 22 pašvaldības un, kopš programmas “Sociālā mentora nodrošināšana Ukrainas civiliedzīvotājiem” iedzīvināšanas pērnā gada aprīlī, sociālā mentora atbalstu jau ir saņēmuši gandrīz 2 000 Ukrainas civiliedzīvotāju.

 

Sociālā mentora atbalsts tiek piešķirts sekojoši:

  • pašvaldības sociālais darbinieks izvērtē klienta individuālo gadījumu saskaņā ar saistošajiem jomu regulējošajiem normatīviem aktiem;
  • saskaņo mērķa grupu ar Fondu (saziņa caur e-pastu [email protected]);
  • pēc saskaņojuma saņemšanas tiek piesaistīts sociālais mentors.

Sociālā mentora pakalpojuma ilgums tiek paredzēts līdz 60 dienām (nepārtraukti) no brīža, kad sociālais mentors uzsāk pakalpojuma sniegšanu. Vienlaikus tiek paredzēts, ka sociālā mentora pakalpojuma sniegšana tiek pārtraukta, ja pakalpojuma saņemšanas laikā mērķa grupas personas pamet Latviju vai atsakās no pakalpojuma saņemšanas, attiecīgi pašvaldības sociālā dienesta sociālajam darbiniekam saskaņojot sociālā

 

Pa šo laiku esam saņēmuši daudz pateicības vārdu no mūsmājās patvērumu radušiem Ukrainas ļaudīm par profesionālu un savlaicīgu atbalsta sniegšanu viņu tik nozīmīgā dzīves posmā. Saprotams, esam lepni tos dzirdēt, un, arīdzan, gandarīti par jau paveikto. Taču arī apzināmies, ka iespējami kuplākā pulkā mēs varam vairāk.

 

Sabiedrības integrācijas fonds


Informācijai:

Smiltenes novada pašvaldības Sociālā dienesta kontaktinformācija pieejama www.smiltenesnovads.lv/kontakti.