2024. gada 27. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

“Valodas – saziņas tilts uz pasauli”: Eiropas Valodu diena 2021

Valodu zināšanas mūsdienās ir kļuvušas par ikdienas nepieciešamību. Tās paver daudz plašākas iespējas ceļošanai, mācībām un izaugsmei darba tirgū, kā arī, pateicoties valodas prasmēm, iegūstam jaunus draugus un pieredzi.
26.septembrī visās Eiropas Savienības valstīs svin Eiropas Valodu diena. Šī tradīcija aizsākās pēc Eiropas Padomes iniciatīvas, kad 2001.gads tika pasludināts par Eiropas Valodu gadu.
28. un 29.septembrī 2021.gada Eiropas Valodu dienai veltīti pasākumi “Valodas – saziņas tilts uz pasauli”: Eiropas Valodu diena 2021” notika Smiltenes vidusskolas 7.c, 8.b. un 10. klasēs. Pasākuma mērķis – atzīmēt šo dienu, akcentējot plašo valodu dažādību Eiropā, valodu lomu digitālajā laikmetā, caur dažādiem pieredzes stāstiem par valodu zināšanu lomu ikdienas dzīvē, rosināt skolēnus novērtēt savu dzimto latviešu valodu un pievērsties svešvalodu apguvei.
Skolēni noskatījās ESIP koordinatores Aldas Liukes sagatavotu prezentāciju “Valodas – saziņas tilts uz pasauli”, uzzināja pozitīvu stāstu par programmas “Erasmus+” brīvprātīgo Lucie Hoarau no Francijas un Mariam Tlashadze no Gruzijas gūto pieredzi, desmit mēnešus dzīvojot un strādājot Smiltenē, mācoties latviešu valodu, izzinot latviešu tradīcijas. Kopā ar Smiltenes kori “Pakalni” abas jaunietes piedzīvoja neaizmirstamus mirkļus, dziedot Mežaparka Lielajā estrādē 2018.gada Dziesmu svētkos. Sirsnīgajām un atraktīvajām jaunietēm palika daudz draugu Latvijā, tāpēc pasākumā skanēja virtuāls muzikāls sveiciens no Mariam un Lucie.
Skolotāja Elita Babra rosināja skolēnus izmantot mācību līdzekli daudzvalodības un kultūras daudzveidības izpratnes veicināšanai – “Eiropas valodu portfeli”, lai uzlabotu patstāvīgās mācīšanās prasmes, iesaistītos valodu apguves plānošanā, valodu apguves procesa un progresa atspoguļošanā un novērtēšanā apguvē. Skolēni dalījās pieredzē par valodu zināšanu lomu dažādās situācijās un atbildēja uz ekspress viktorīnas “Valoda, valodiņa…..” jautājumiem. Zinošākie un aktīvākie dalībnieki saņēma balvas.
Pasākumu atbalstīja Latvijas Republikas Ārlietu ministrija.

Informāciju sagatavoja:
Alda Liuke,
Smiltenes bibliotēkas ESIP koordinatore, bibliogrāfe