2024. gada 29. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

 Tiek rīkota lietišķās mākslas darbu atlase   XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku Tautas lietišķās mākslas izstādei “Mēs”

 Tiek rīkota lietišķās mākslas darbu atlase  XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku Tautas lietišķās mākslas lielajai izstādei “Mēs”.

Aicinām piedalīties tautas lietišķās mākslas izstādes darbu atlasē Smiltenes novada tautas lietišķās mākslas meistarus, amatniekus, māksliniekus, tautas lietišķās mākslas studiju vai pulciņa dalībniekus, rokdarbniekus. Iesniedzami personīgi veidoti darbi, kas tapuši laika posmā no 2018.gada līdz 2023.gadam. Novada darbu atlases kārta notiek Smiltenes Kultūras centrā 10.03.2023. plkst.19:00  un Blomes tautas namā. plkst.18:00. Labākie darbi piedalās Dziesmu un Deju svētku lielajā izstādē.

    XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstādē “Mēs”  vienkopus būs apskatāmi audēju,  rokdarbnieku,  rotkaļu,  pinēju, kokgriezēju,  keramiķu darbi. Izstādes mērķis uzrunāt skatītāju ar priekšmetu daudzveidību, parādīt augsto izpildījuma līmeni. Būs vērojami videomateriāli. Videomateriālos būs skatāmas amatu prasmes, praktiskas pamācības, iepazīšanās ar meistariem.

Smiltenes novads ir bagāts ar lietišķās mākslas meistariem, tāpēc aicinām kuplināt šo izstādi un atstāt nozīmīgu nospiedumu mūsu kultūrvēsturiskajā mantojumā.

Vispārējie Latviešu Dziesmu un deju svētki ir kā atskaites punkts, kas liecina par mūsdienu tradīcijām un vērtībām. Piedaloties šajā izstādē mēs prezentējam Smiltenes novada kultūras vērtības un parādām, ka Smiltenes novadā ir attīstīta kultūrtelpa amatniecībā ar spēcīgu vietējo identitāti. Raunas, Apes un Smiltenes novada apvienošanās rezultātā teritoriāli ir apvienoti amatnieki, kas agrāk savstarpēji varbūt nebija pazīstami, tāpēc šī skates atlase dos iespēju, ne tikai parādīt sevi, bet arī redzēt citus. Piedaloties izstādes atlasē  ir lieliska iespēja pieredzes apmaiņai, apmainīties kontaktiem, iepazīties ar citu amatnieku  darbiem, parādīt labāko veikumu, atklājot sev un apmeklētājiem Smiltenes novada  tautas lietišķās mākslas tradīcijas un kultūratelpas iezīmes.

  No viena autora tiks atlasīti  ne vairāk kā 3 liela izmēra darbi (segas, lakati vai galdauti). Ierobežojumi neattiecas uz rotām, cimdiem, zeķēm, jostām un citiem maza izmēra darinājumiem. Novada darbu atlases kārta notiek Smiltenes Kultūras centrā 10.03.2023. plkst.19:00 un Blomes tautas namā. plkst.18:00

 Darbus izstādes  atlasei autors vai kolektīva vadītājs atved un izvieto Smiltenes Kultūras centra mazajā zālē 10. martā no plkst. 9:00-18:00.

   Darba atbilstību izstādei izvērtēs  Latvijas Nacionālais kultūras centra izveidota un apstiprināta izstādes darbu vērtēšanas komisija, trīs cilvēku sastāvā. Darbi tiek vērtēti saskaņā ar XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstādes darbu atlases nolikumu.

Smiltenes novada darbu atlases NOLIKUMS

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstādes “Mēs” NOLIKUMS

Liene Strazdiņa

Tautas lietišķās mākslas studijas vadītāja