2024. gada 28. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Šogad Smiltenes bibliotēka atzīmē nepārtrauktas darbības 100 gadus

Pamatojoties ar arhīva izziņu, skaidri zinām, ka Smiltenes bibliotēka 1923.gadā saņēmusi krājumā pirmās grāmatas, piešķirot ne tikai pamatu tās pastāvēšanai, bet arī iemeslu šogad svinēt! Mēs esam lepni un priecīgi atzīmēt bibliotēkas nepārtrauktas darbības 100 gadus! Tas ir stāsts par cilvēkiem – gan tiem, kuri strādā bibliotēkā, gan tiem, kuri apmeklē to, gan arī par tiem, kuri finansē to. Tas ir stāsts ne tikai par cilvēkiem, kuri nodibināja bibliotēku, bet arī par kopienu. 100 gadus nav viegli atspoguļot, jo laika gaitā daudz kas ir mainījies. Vēsture vienmēr būs nepilnīga – neuzzināsim visus stāstus, nesapratīsim visu pieredzi un nesatiksim visus iesaistītos cilvēkus.

Jūnija nogalē pašvaldības mājas lapā publikācijā Smiltenes novada bibliotēkai 100 gadi vai Smiltenes Novada Pašvaldības Vēstis jūlija numurā varēja lasīt, kas šai laikā ir vadījis bibliotēku, kur bibliotēkai ir bijušas mājvietas, dažus interesantus faktus no bibliotēkas ikdienas. Kā arī trīs mēnešus, no jūnija līdz augusta beigām, aicinājām apmeklēt bibliotēkas simtgadei veltītu izstādi “Un vairāk nekā gadusimtu garu, No tās uz ļaudīm gaismas stari skrien…” (K. Apškrūma), kurā varēja iepazīties ar bibliotēkas darbības un ēku vēsturi.

Turpinot atzīmēt bibliotēkas simtgadi, šoruden:

Pagātne ir vilciens, bet tas jau ir aizgājis.
Nākotne ir sapnis, bet vēl nav zināms, vai tas piepildīsies.
Tagadne ir dzīvības dāvana.
Tāpēc jādzīvo tagadnē,
Cerot uz nākotni un ar pagātnes pieredzi!

Bibliotēkas stāsts turpinās – mēs uzturam aktuālu bibliotēkas krājumu un meklējam arvien jaunus veidus, kā būt noderīgiem sabiedrībai, sapņojot par mūsdienīgām telpām bibliotēkai Smiltenes pilsētā. Mūsdienu laikmetā, kad par visu ir jāmaksā, tādu kultūras institūciju kā bibliotēku dzīvotspēja ir sabiedrības gaismas stars. Aicinām būt kopā ar mums, lai svinētu!

Svinam kopā! #sapnisparbibliotēkusmiltenē

 

Informāciju sagatavoja:
Inta Mežule,
Smiltenes novada bibliotēkas vadītāja